top of page

fre 12 juni

|

Dialogikos samtalspraktik

Vad är det att vara andäktig?

På livets väg kan vi vara och bli andäktiga. Vi tänker, ja, känner på livet som helhet och erfar kanske en frid­full och hög­tidlig sinnesstämning. Detta vill vi undra, ja, förundras över i denna undersökande gemenskap!

Registrering är stängd
Se andra evenemang

Tid & plats

12 juni 2020 18:00 – 21:00

Dialogikos samtalspraktik, i trädgården på Gjutebrunnsvägen 23, 436 45 Göteborg

Om gruppaktiviteten

På livets väg kan vi vara och bli andäktiga. Kanske stannar vi upp inför kvällshimlen, havsutsikten, fjällvidden, musikstycket, målningen, skulpturen, den älskade, den nyfödde eller den avlidne. Vi tänker, ja, känner på livet som helhet och erfar kanske en frid­full och hög­tidlig sinnesstämning – med eller utan religiösa in­slag. Att så bli vördnadsfulla inför det vördnadsbjudande, tycks viktigt för oss på livets väg. Det förtjänar en dialog!

Andäktighet tycks inte kräva slutledningar eller efterforskningar, utan en förhöjd eller fördjupad uppmärksamhet inför vår existens. Sinnesstämningen tycks involvera förundran, undran, vördnad, glädje eller tacksamhet för livets gåva. Kanske anar vi livets mening eller känner välvilja mot alla. I vilket fall tycks den andäktiga sinnesstämningen eftersträvansvärd. Vår förundran inför det förunderliga och vördnad inför det vördnadsbjudande tycks nämligen genom övning kunna förändra vår karaktär till att söka leva i enlighet med vår mening och värdering av det sanna, sköna och goda.

Vi önskar alltså i den här dialogen fatta och främja den andäktiga livskänslan. Med ömsesidig vördnad inför varandras självupplevda vardagshändelser av det vördnadsbjudande, försöker vi undra och förundras inför livets gåva. Med gemensam undersökning försöker vi säga vad det outsägliga är som kan dana en andäktig karaktär. Andäktigt skrider vi sedan ut i sommarkvällen och strävar på nytt att bli vördnadsfulla inför det vördnadsbjudande på livets väg.

Eftersom vi alla och envar har ansvar att förhindra spridningen av covid-19, möts vi symtomfria till dialog utomhus och uppehåller armlängdsavstånd. Under dialogens inledning äter vi matpaj och sallad, vilka tillagats och hanteras i enlighet med hygienråden. Önskar du ta med dig egen mat är du välkommen att göra det. Deltagarantalet är begränsat till 10 stycken. Värd för dialogen är Sebastian Rehnman, filosofiprofessor och filosofisk praktiker.

Dela detta

bottom of page