top of page

tis 18 juni

|

Utbildningscentrum Majorna

Vad är det att vara andäktig?

På livets väg kan vi vara och bli andäktiga. Vi tänker, ja, känner på livet som helhet och erfar kanske en frid­full och hög­tidlig sinnesstämning – med eller utan religiösa in­slag. Att så bli vördnadsfulla inför det vördnadsbjudande, tycks viktigt för oss. Det förtjänar en dialog!

Anmälningstiden har utgått.
Kika på andra dialoger

Tid & plats

18 juni 2019 18:00 – 21:00

Utbildningscentrum Majorna, Karl Johansgatan 72, Göteborg

Om gruppaktiviteten

På livets väg kan vi vara och bli andäktiga. Kanske stannar vi upp inför kvällshimlen, havsutsikten, fjällvidden, musikstycket, målningen, skulpturen, den älskade, den nyfödde eller den avlidne. Andäktighet tycks inte kräva slutledningar eller efterforskningar, utan en förhöjd eller fördjupad uppmärksamhet inför vår existens. Sinnesstämningen tycks involvera förundran, undran, vördnad, glädje eller tacksamhet för livets gåva. Kanske anar vi livets mening eller känner välvilja mot alla. I vilket fall tycks den andäktiga sinnesstämningen eftersträvansvärd. Vår förundran inför det förunderliga och vördnad inför det vördnadsbjudande tycks nämligen genom övning kunna förändra vår karaktär till att söka leva i enlighet med vår mening och värdering av det sanna, sköna och goda.

Vi önskar alltså i den här dialogen fatta och främja den andäktiga livskänslan. Med ömsesidig vördnad inför varandras vardagserfarenheter av det vördnadsbjudande, försöker vi undra och förundras inför livets gåva. Med gemensam undersökning försöker vi säga vad det outsägliga är som kan dana en andäktig karaktär. Andäktigt skrider vi sedan ut i sommarkvällen och strävar på nytt att bli vördnadsfulla inför det vördnadsbjudande på livets väg.

Dialogledare är filosofiprofessor och filosofisk praktiker Sebastian Rehnman. Avgiften är 150 kr inklusive kvällsmacka. Deltagarantalet är begränsat till 10 stycken.

Dela detta

bottom of page