top of page

fre 06 okt.

|

Villa refugium

Stillhetens filosofi – meditationskurs

På livets väg behöver vi ledighet till kropp och själ för att leva väl. Men djup vila och personligt djup är svårt att finna. I den här kursen lär vi oss meditera för att leva mer med en helhetsförståelse vi längtar efter.

Anmälan är stängd
Se andra evenemang

Tid & plats

06 okt. 2023 17:30 – 07 okt. 2023 14:30

Villa refugium, Kullaviks skolväg 1, 429 32 Kullavik, Sverige

Om gruppaktiviteten

Kursen kräver inga förkunskaper utan utgår från det som vi redan har erfarit, nämligen den djupa avspänningen vid exempelvis bärplockningen i skogen, fisketuren vid sjön eller seglingen på havet. Våra upprepade rörelser med bären, fiskespöt och rodret uppmärksammar vi ledigt, så att vi utesluter det som annars spänner an i livet, vi spänner av, och kan innesluta det som är oss viktigt.

Den här erfarenheten har många meditationstraditioner vidareutvecklat för personlig återhämtning och mognad. Kursen utgår från den tradition som utvecklats av läkare och psykologer i Norge från slutet av 1960-talet och framåt. Det innebär att vi sätter oss bekvämt en stund för att upphäva anspänningen i livet och uppehålla avspänningen för livet. Vi sluter ögonen och föreställer oss med ledig upprepning ett ljud som tecken på den stillhet vi öppnar oss för. Vår lediga kroppsliga hållning skänker oss en ledig själslig hållning, i vilken vi lugnt och tryggt kan ta emot istället för att stå emot våra livsyttringar och därigenom utvecklas personligt. Du får under kursen handledning i den här erfarenheten, så att du har allt du behöver för att sedan på egen hand meditera i din vardag och låta meditationen bli en övning i självkännedom för visdomssökandets skull. På så vis genomför du  första steget i grundkursen för Acem meditation.

Program fredag 6 oktober:

17.30: undervisning i meditationens grunder

18.15: grupphandledning i meditation

18.30: meditation i grupp

19.00: paus

19.15-20:00: grupphandledning och summering av kvällen.

Program lördag 7 oktober

10.00: repetition av meditationens grunder

10.30: meditation i grupp

11.15: paus

11.30: grupphandledning i meditation

12.15: lunch

13.00: undervisning

13.30: meditation i grupp

14.00-14:30: summering av kursdagarna

Hela kursen kostar 1400 kr (1000 kr för heltidsstuderande). Boken Mer att hämta ingår i kursavgiften.

Lärare är Anders Lindseth, professor emeritus i filosofi vid Nord universitet, Bodø, filosofisk praktiker i Gesellschaft für Philosophische Praxis och lärare i Acem meditation. 

Värd är Sebastian Rehnman, professor i filosofi, filosofisk praktiker, existentiell vägledare och meditatör.

Dela detta

bottom of page