top of page

Hva er takknemlighet?

tis 15 okt.

|

Sandnes

Mange lærer tidlig å takke for det ene og det andre. I begynnelsen forstår vi formodentlig ikke hva vi gjør, men senere finner vi kanskje at det innebærer en slags vurdering av noe den andre personen gjør eller gjorde. I denne dialogen ønsker vi å fordype hvordan vi er takknemlige.

Registration is Closed
See other events

Tid & plats

15 okt. 2019 18:00 – 20:00

Sandnes, Ganddalsgaten 1, 4306 Sandnes

Om gruppaktiviteten

Takknemlighet blir oppfattet som noe fint på livets vei og på den måten noe vi ønsker å fremme. Når vi takker, ser vi alltid og overalt ut til å verdsette en handling som har blitt utført under gitte omstendigheter, og vi erkjenner dette med ord eller gjerninger. Vi kan til og med tenke at "den tingen fortjener en takk", ”jeg skal være takknemlig", "det er gavnlig” eller ”jeg er takk skyldig". Trenger vi da å forfine vurderingsevnen vår for å fremme en følelse eller til og med et karaktertrekk av takknemlighet hos oss? For ikke enhver verdsettelse uttrykker takknemlighet, siden den takknemlige synes å være både sannferdig i sin erkjennelse av det denne har mottatt og rettferdig i sin gjengjelde av det denne har mottatt. Men er det bare mennesker vi kan vise takknemlighet? Hva med hendelser og ting? Hva sier den som synger "Jeg vil takke livet som har gitt meg så mye" eller "Takk, min Gud, for alt som hende, Takk for alt slik du det gjer"? Vanligvis tør vi uttrykke takknemlighet for en individuell handling, kanskje til og med for en hendelse eller ting, men i en forstand ser takknemlighet ut til å sikte til alt — ikke referere til hvordan livet er, men at livet er. Takknemligheten for alts gave i fravær av giveren synes å stå i kontrast til fortvilelse over livet.

I denne gruppedialogen ønsker vi sammen å fremme takknemlighet basert på hverdagslige opplevelser med hverdagsord. Vi tar utgangspunkt i enhvers opplevelse av takknemlighet i en konkret situasjon. Vi undrer og utforsker sammen hva for en verdsettende karakter det er som gjør oss til fine mennesker på livets vei. Vi lytter til hverandres meninger og undermeninger for å på hverdagsspråket fordype vår felles mening. Takknemlige for delingen av samtalefellesskapet går vi videre på livets vei delende økt oppmerksomhet ovenfor det takknemlige.

Dialogleder er filosofiprofessor og filosofisk praktiker Sebastian Rehnman. Avgiften er 150 kr. Antall deltagere er begrenset til 10 stk.

Dela detta

bottom of page