top of page

Hva er det å tåle stress?

tis 22 sep.

|

Digital dialog på Zoom

På livets vei anser mange at det er attråverdig å tåle stress og vi får tips om hvordan vi kan mestre stress. Men hva vil det si å tåle stress? Det undrer vi oss over i dette utforskende samtalefellesskapet.

Registrering är stängd
Se andra evenemang

Tid & plats

22 sep. 2020 18:00 – 20:00

Digital dialog på Zoom

Om gruppaktiviteten

På livets vei møter de fleste av oss anstrengende omstendigheter og vi kjenner på prøvelser, ja, livet prøver oss. Presset kan skyldes andres og egne forventninger, pandemi, sykdom, arbeidspress, tidsklemme, døden og mer. Mange tilbyr oss derfor å teste hvor stress vi tåler, og gir oss tips om trening og mosjon for å minske stresshormonet kortisol, så vi kan tåle mer stress. Det synes ikke å være noe grense. Stress, mer stress, mest stress vinner da, eller?

Det synes ubegripelig at ditt eller mitt kortisol kjenner stress, men begripelig at du eller jeg kjenner stress. Vi synes også å ha ulike medfødte anlegg og ulike erfaringer hva gjelder å tåle stress. Men selv om faktiske mennesker tåler stress på individuelle måter, kan vi kanskje ha nytte av å stille mer fundamentale spørsmål. For eksempel, på vegne av hva eller hvilke ting bør vi tåle stress? Av hvilke grunner og for å oppnå hva? I hvilken grad og med hvilken innsats? I hvilke situasjoner? Kort sagt, hvem bør tåle hvilket stress? Kanskje det er med dette som med alt annet: for mye eller for lite ødelegger alt. Kanskje det å tåle stress da ikke handler om de to alternativene mer eller mindre, men om de tre alternativene å forholde seg hardnakket, tålig eller slapt i forhold til stress.

I samtalefellesskapet innleder vi omsorgen for oss selv og hverandre med å avspent la hver enkelt minnes en enkelthendelse der en tålte stress. Uten press deler vi våre dagligdagse erfaringer i hverdagslige ord og velger en av hendelsene som fokus for vårt utforskende fellesskap. Vi undrer oss sammen i stillhet over hvordan den som tåler stress oppfatter, kjenner og velger. Vi rådfører tålmodig og stresses ikke av det utforskende fellesskapets langsomme meningsutveksling og gradvis utdypende forståelse. Vi avslutter dialogen med at enhver rolig reflekterer over hva den tar med seg for å danne virkelig, og ikke tilsynelatende, robusthet for livets videre vei.

Dialogleder er Sebastian Rehnman, filosofiprofessor og filosofisk praktiker. Deltakerantallet er begrenset til 5-10 st.

Prisen er 150 kr. Videolenke e-postes påmeldte dagen før.

Dela detta

bottom of page